61
Higaki Nobuo, Fujimura Kikuo, Yoshida Yuichi: Computer system recognizing gesture, walking robot, and method. Honda Motor, February 13, 2003: JP2003-039365 (6 worldwide citation)

PROBLEM TO BE SOLVED: To provide a computer system operating a gesture recognition function only when necessary. SOLUTION: This invention relates to a system recognizing gesture performed by a moving object. This system is provided with a voice detection part for detecting voice, one or a plurality ...


62
Song Jang Kun, Kim Kyeung Hyeon, Ryu Zaichin, Lee Seung Hee, Park Seung Beom, Sai Yoyu: Vertcal aligned liquid crystal display and color filter substrate used for the same. Samsung Electronics, February 13, 2003: JP2003-043489 (6 worldwide citation)

PROBLEM TO BE SOLVED: To realize a vertical aligned liquid crystal display having excellent image quality by reducing an inter-gray scale color shift. SOLUTION: A gate wiring, a data wiring and a thin film transistor are formed on a lower substrate 10. A pixel electrode having a notched pattern is f ...


63
Kato Yoshichika: End structure of optical fiber, and method for manufacturing the same. Japan Aviation Electronics, February 13, 2003: JP2003-043270 (6 worldwide citation)

PROBLEM TO BE SOLVED: To obtain excellent optical coupling efficiency. SOLUTION: A short spacer 13 is fusion bonded to the end surface of a single mode optical fiber 11. The short spacer 13 consists of an optical fiber which has the same diameter as that of the single mode optical fiber 11 and has a ...


64
Endo Hiroshi: Optical system having vibration-proof function. Canon, February 13, 2003: JP2003-043348 (6 worldwide citation)

PROBLEM TO BE SOLVED: To provide a medium telephoto lens which is compact and has proper performance levels. SOLUTION: This optical system is provided with a 1st lens group, having positive refractive power, a 2nd lens group having negative refractive power and a 3rd lens group having positive refra ...


65
Narita Satoshi, Hirakawa Hideki: Metal mold for producing contact element and its production method, and producing method of contact element. Micronics Japan, February 13, 2003: JP2003-043064 (6 worldwide citation)

PROBLEM TO BE SOLVED: To make easily releasable an obtained contact element from a metal mold. SOLUTION: In the metal mold for producing a contact element, oxide films are formed on the base having a recess in the main surface and a metal layer arranged on it and having at least an opening for expos ...


66
Hayashi Hisao, Suzuki Nobuaki: Reflection type liquid crystal display device. Sony, February 13, 2003: JP2003-043522 (6 worldwide citation)

PROBLEM TO BE SOLVED: To improve a contact characteristic between one main electrode 63 of a thin film transistor Tr and a pixel electrode 75 having a function of a reflecting film, with respect to a reflection type liquid crystal display device. SOLUTION: The pixel electrode 75 having a function of ...


67
Nakajima Masafumi, Kuroda Yasutaka, Hirata Toshio: Vapor compression refrigerator. Denso, February 13, 2003: JP2003-042574 (6 worldwide citation)

PROBLEM TO BE SOLVED: To ensure control of discharge of a compressor even if the compressor is started in the state where the pressure in a vapor compression refrigerator is equalized (i.e., the state where there is little difference between high and low pressures). SOLUTION: Heat exchange of a radi ...


68
Numata Keiji, Oshita Junko: Exhaust-gas reducer of built-in counterweight for construction machinery. Shin Caterpillar Mitsubishi, February 13, 2003: JP2003-041627 (6 worldwide citation)

PROBLEM TO BE SOLVED: To reduce the exhaust gas and noises of an engine by disposing an exhaust-gas reducer for the engine loaded on construction machinery such as a hydraulic backhoe, a self-loader, a bulldozer, a wheel loader, a belt type loader or the like and the construction machinery such as a ...


69
Watanabe Jun, Usui Takuya: Motor-driven brake device. Tokico, February 13, 2003: JP2003-042199 (6 worldwide citation)

PROBLEM TO BE SOLVED: To permit the motor-driven brake to fulfill the function as parking brake without causing impediment in functioning properly as primary motor- driven brake. SOLUTION: The motor-driven brake device which converts the rotational motion of the rotor 26 of the motor into the rectil ...


70
Yokose Toru: Ultrasonic bubble detector. Sanshin Denshi, February 13, 2003: JP2003-043017 (6 worldwide citation)

PROBLEM TO BE SOLVED: To provide an ultrasonic bubble detector that can detect bubbles with accuracy by canceling a sneaking component of an ultrasonic wave. SOLUTION: In this ultrasonic bubble detector, an ultrasonic wave transmitting element 3 and an ultrasonic wave receiving element 4a are provid ...